Mgła pojawia się, gdy ciepłe, wilgotne powietrze zostaje schłodzone do temperatury, w której woda znajdująca się w powietrzu, podlega kondensacji i zamienia się w parę wodną (punkt rosy).

Mgły mogą pojawiać się w dowolnym okresie roku, jednak szczególne natężenie ich występowania daje się zauważyć późną wiosną i w połowie lata.

Wyróżniamy:

– mgły adwekcyjne (morskie),

– mgły radiacyjne (lądowe).

Mgła adwekcyjna – występuje kiedy wilgotne powietrze przemieszcza się ponad względnie zimną powierzchnia morza. Na styku powietrza i zimniejszej powierzchni morza występuje schładzanie. Jeżeli temperatura powierzchni morza w danym momencie jest poniżej punktu rosy wilgotnego powietrza to schładzanie trwa do momentu wystąpienia kondensacji – formuje się mgła adwekcyjna nad powierzchnią morza.

Mgła radiacyjna – bardzo często występuje nocami, kiedy czyste niebo powoduje szybkie wychładzanie się powierzchni ziemi. Jeżeli dojdzie do wychłodzenia powierzchni ziemi poniżej punktu rosy i rozpoczęcia kondensacji pary wodnej w powietrzu – powstaje mgła radiacyjna, często dryfuje w kierunku otwartego morza.