astronawigacja

TERMINY

Zapytaj nas mailowo: info@fundacjakliper.pl

ASTRONAWIGACJA

Astronawigacja to dział nawigacji, który zajmuje się określaniem linii pozycyjnej poprzez pomiar wysokości ciał niebieskich – nazywaną astronomiczną linią pozycyjną. Zazwyczaj do obserwacji i określana pozycji wykorzystujemy Słońce, Księżyc, Marsa, Wenus, Jowisza, Saturna ale także sto kilkadziesiąt najjaśniejszych gwiazd.

Proponujemy szkolenie z tej  dziedziny nawigacji, w sposób możliwie najprostszy, bez znamion szerzenia „wiedzy tajemnej”, nauczymy metody określania linii pozycyjnej.

W PLANIE KURSU :

1. Pokażemy jak zmierzyć wysokość przy pomocy sekstantu i poprawić wysokość zmierzoną ciała niebieskiego.

2. Omówimy zagadnienie pomiaru czasu w astronawigacji.

3. Rozwiążemy trójkąt biegunowy.

Jeśli nurtuje Was pytanie: jak określić swoją szerokość geograficzną z Kulminacji Słońca ?  - zapraszamy na kurs.

INFORMACJE PRAKTYCZNE

W przygotowaniu.

SZKOLENIE NA ŻYCZENIE

Zbierz znajomych, przyjedziemy do Twojego miasta, klubu

lub zorganizujemy szkolenie w trakcie rejsu.

FundacjaKliper

ZAPISY