Osobista radiopława awaryjna, czyli czym jest PLB?

Feb 23, 2018 | Kurs SRC

PLB (Personal Location Beacon) to osobisty kieszonkowy odpowiednik radiopławy awaryjnej EPIRB.
Korzysta z tej samej częstotliwości 406 MHz i działa w systemie COSPAS-SARSAT.
PLB aktywujemy ręcznie, wysuwając antenę i wciskając przycisk awaryjny.
Po aktywacji, urządzenie wysyła cyfrowy sygnał alarmowy zawierający numer radioboi oraz, w modelach wyposażonych w GPS, jej pozycję, za pośrednictwem satelity systemu COSPAS-SARSAT do RCC (Rescue Coordination Center). Radioboje nie wyposażone w GPS, są lokalizowane przez system satelitarny na podstawie pochodzenia sygnału. Na przeprowadzenie procesu lokalizacji potrzeba czasu, a otrzymany obszar jest zdecydowanie większy niż ten wynikający z dokładności pozycji GPS.

Jeżeli wybieracie PLB, podobnie jak EPIRB dla swojego jachtu, dobrze jest wybrać urządzenie wyposażone w GPS.

Czy warto?

Oczywiście – warto. Przezorności nigdy za wiele. Wiemy jak trudno jest znaleźć w nocy człowieka za burtą i jak ważny jest szybki ratunek w trudnych warunkach.
Jeżeli pływasz sam, żeglujesz wyprawowo lub na szybkich, dużych jachtach radiopława osobista jest oczywistym wyborem.

Ile to kosztuje?

Standardowe modele, w zależności od producenta i handlowca między 1200 a 1500 zł.
Warto zwrócić uwagę na żywotność baterii (gwarancja) oraz maksymalny czas aktywności, który może znacznie się wahać – dostępne są modele z baterią na 24h nadawania jak i takie na 96h.

Gdzie zarejestrować PLB?

Po zakupie radiopławę osobistą należy zarejestrować w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego (www.ulc.gov.pl). Rejestracja następuje na wniosek właściciela, poprzez wypełnienie formularza rejestracyjnego: www.ulc.gov.pl/pl/zegluga-powietrzna/poszukiwanie-i-ratownictwo/rejestracja-beaconow-406mhz

Przed rejestracją samego urządzenia, Ty jako właściciel/użytkownik, musisz wystąpić do Urzędu Komunikacji Elektronicznej o wydanie pozwolenia radiowego: www.uke.gov.pl/files/?id_plik=4854‎

Zdjęcie główne za: https://www.mcmurdogroup.com