aktualności

ZADANIA NAWIGACYJNE

Co tydzień publikujemy na naszej stronie i profilu Facebook jedno zadanie nawigacyjne, Zadania mają różny stopień trudności.

Chętnych do pogłębiania i utrwalania swojej wiedzy zapraszamy do zabawy.

W pierwszej kolejności zagadki znajdziecie zawsze na naszym profilu Facebook:

W przypadku wątpliwości zapraszamy kontaktu: info@fundacjakliper.pl

16 marca 2017 r. Czym jest mgła?

Mgła pojawia się, gdy ciepłe, wilgotne powietrze zostaje schłodzone do temperatury, w której woda znajdująca się w powietrzu, podlega kondensacji i zamienia się w parę wodną (punkt rosy).

Mgły mogą pojawiać się w dowolnym okresie roku, jednak szczególne natężenie ich występowania daje się zauważyć późną wiosną i w połowie lata.

Wyróżniamy:

- mgły adwekcyjne (morskie),

- mgły radiacyjne (lądowe).

Mgła adwekcyjna - występuje kiedy wilgotne powietrze przemieszcza się ponad względnie zimną powierzchnia morza. Na styku powietrza i zimniejszej powierzchni morza występuje schładzanie. Jeżeli temperatura powierzchni morza w danym momencie jest poniżej punktu rosy wilgotnego powietrza to schładzanie trwa do momentu wystąpienia kondensacji – formuje się mgła adwekcyjna nad powierzchnią morza.

Mgła radiacyjna – bardzo często występuje nocami, kiedy czyste niebo powoduje szybkie wychładzanie się powierzchni ziemi. Jeżeli dojdzie do wychłodzenia powierzchni ziemi poniżej punktu rosy i rozpoczęcia kondensacji pary wodnej w powietrzu – powstaje mgła radiacyjna, często dryfuje w kierunku otwartego morza.

4 marca 2017 r. Jak określić zasięg widoczności obiektów na morzu?

Zasięgiem widoczności nazywamy największą odległość, z której znajdujące się w danym rejonie żeglugi obiekty, mogą być widoczne ze stanowiska obserwatora.

Trzeba pamiętać, że na zasięg widoczności wpływa szereg czynników geograficznych i fizycznych co w rezultacie daje nam geograficzny zasięg widoczności i fizyczny zasięg widoczności.

W nawigacji koncentrujemy się bardziej na geograficznym zasięgu widoczności (tzw. zasięg geometryczny) – jest to największa odległość mierzona wzdłuż powierzchni kuli ziemskiej z której teoretycznie mógłby obserwator zobaczyć obiekt nawodny lub naziemny. Zależy ona od krzywizny ziemi, wysokości obserwowanego obiektu, wysokości oczu obserwatora.

Geograficzny zasięg widoczności na morzu (D) obliczamy ze wzoru praktycznego:

D = 2,08 (√H + √z) (Mm),

gdzie:

H- wysokość obiektu obserwowanego,

z – wysokość oczu obserwatora.

Z równania powyższego bezpośrednio wynika, że odległość widnokręgu w milach morskich równa geograficznemu zasięgowi widoczności obiektów znajdujących się na widnokręgu, co możemy w przybliżeniu wyrazić wzorem:

D= 2,08 √z

24 lutego 2017 r. Boja odosobnionego niebezpieczeństwa